Pilot De Noordmanshoek

Pilot de Noordmanshoek

Ten noorden van Wijhe, tussen de spoorlijn Zwolle-Deventer en de IJsseldijk, was Energietuin de Noordmanshoek gepland. In een open gebied van 25 hectare, dat in het verleden werd aangekocht als bedrijventerrein, maar nooit zo werd ingevuld en nu wordt gepacht door boeren.

Een groep actieve bewoners, verenigd in Stichting De Noordmanshoek, werkt al sinds 2015 aan een plan voor een duurzame invulling van locatie. Samen met de gemeente Olst-Wijhe, Wageningen University & Research en Natuur en Milieu Overijssel, ontwikkelden ze een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland. De 6,5 hectare zonneveld (ontwikkeld door energiecoöperatie Goed Veur Mekare) en 1,5 hectare voor biomassateelt zouden een bijdrage leveren aan de opgave voor duurzame energie van de gemeente Olst-Wijhe.

Landgoed

Het plan was om Energietuin de Noordmanshoek in te richten als landgoed. Er was onder andere een zonnepark gepland, een voedselbos, een tuinderij, een boomgaard en een havezate in de vorm van een aantal woningen. De Energietuin zou een plek speciaal voor de inwoners van Olst-Wijhe zijn: waar je kunt wandelen, waar kinderen kunnen spelen en waar zelfs wat te leren valt over natuur en energie.

schetsontwerp (detail) Energietuin de Noordmanshoek
Een detail uit het ontwerp. Download het hele concept ontwerp (PDF)

Energietuinen pilot komt tot stilstand

In het voorjaar van 2024 zegt de gemeente Olst-Wijhe eenzijdig de samenwerking op met het burgerinitiatief stichting de Noordmanshoek, de groep betrokken vrijwilligers die al acht jaar actief is om het braakliggende terrein te ontwikkelen tot een duurzaam landgoed. Hiermee komt de pilot tot stilstand. Inmiddels is wel het zonnepark-deel gerealiseerd. De andere plannen belanden helaas is de ijskast. Lees meer

Meer weten over deze Pilot? Neem contact op met:

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Programmacoördinator Energietuinen Nederland

Kerngetallen uit het plan

  • totale oppervlakte 25 ha.
  • zonneveld 8 ha.
  • maatschappelijke functies 68%
  • vermogen 7,8 MW
  • stroom voor 2.300 huishoudens

Nieuws over deze Energietuin