Zoeken
Overijsselse Energietuinen pilot komt tot stilstand
6 mei 2024
Overijsselse Energietuinen pilot komt tot stilstand
De kogel is door de kerk. De onverwachtse draai van het college van Olst-Wijhe om de bestaande plannen voor de Noordmanshoek stop te zetten, wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Dit werd duidelijk tijdens de drukbezochte raadvergadering van 22 april. De gemeente zegt hiermee de samenwerking op met het burgerinitiatief stichting de Noordmanshoek, een groep betrokken vrijwilligers die al acht jaar actief is om het braakliggende terrein te ontwikkelen tot een duurzaam landgoed en Energietuin.
Natuur en Milieu Overijssel werkt al jaren samen met stichting De Noordmanshoek en andere betrokkenen om van dit unieke plan één van de eerste Energietuinen van Nederland te maken. Projectleider Wendy Oude Vrielink van Natuur en Milieu Overijssel reageert op het besluit: “Energietuin de Noordmanshoek had zo’n mooi voorbeeld kunnen zijn voor andere gemeentes. Ontzettend zonde dat zo’n goed voorbeeld van hoe we duurzamer met onze leefomgeving omgaan, op deze manier aan de kant wordt gezet.”
Landgoed van de toekomst
Naast grondeigenaar gemeente Olst-Wijhe waren er steeds meer partners en vrijwilligers verbonden aan de plannen voor de 25 hectare ten noorden van het dorp. Allen enthousiast over het eindbeeld: een landgoed van de toekomst, met maatschappelijke en sociale waarde, voor en door de Wijhenaar, met ruimte voor groen, lokaal voedsel, duurzame energie, recreatie en wonen. Het zonnepark dat deel uitmaakt van het plan is inmiddels wel gerealiseerd. De ruim 20.000 zonnepanelen leveren energie voor 2.200 huishoudens. Daarnaast is afgelopen winter een start gemaakt met de aanleg van het voedselbos.
Burgerinitiatief opzij geschoven
Niet alle raadsleden nemen het advies van het college over. Door verschillende partijen worden er kritische vraagtekens gezet over hoe onverantwoord er met een burgerinitiatief wordt omgesprongen. Het college besloot eind vorig jaar eenzijdig de stekker uit het project te trekken, zonder hierover in gesprek te gaan met de betrokkenen. Vragen die verschillende raadsleden stelden, bleven onbeantwoord. Anton Kleine Schaars, voorzitter van de stichting: “We zijn als burgerinitiatief zomaar opzij geschoven door de gemeente. Samen met vrijwilligers en betrokken partijen hebben we meer dan 15.000 uur in dit plan gestoken. Verschillende keren hebben we het moeten aanpassen aan de wensen van de gemeente en nu het bijna af is, wordt het in de prullenbak gegooid.”
De stichting beraadt zich op dit moment over vervolgstappen.