Energietuin ’t Veen

Energietuin 't Veen

De eerste operationele Energietuin van Nederland vind je in het Noord-Limburgse Griendtsveen. Waar voorheen gevoetbald werd, vind je nu een plek waar de opwek van zonne-energie wordt gecombineerd met natuur, recreatie, educatie en maatschappelijke functies.

De Energietuin is tot stand gekomen dankzij enthousiaste vrijwilligers van Reindonk Energie en de Wiek 2.0. Daarbij is het voormalige sportpark getransformeerd tot een plek die letterlijk en figuurlijk energie geeft. De bijna 4.000 zonnepanelen kunnen heel Griendtsveen ruimschoots in de energiebehoefte voorzien. Hiermee is het dorp na ruim 100 jaar weer energieneutraal. De zonneweide is voor de volle 100% in lokaal eigendom. Inwoners, bedrijven en organisaties uit de gemeente hebben de mogelijkheid om als co-producent te participeren en hun eigen groene stroom op te wekken.

Ruimte voor natuur en mens

En er gebeurt nog veel meer in de Energietuin. Met bloemrijke graslandmengsels, aanplant van gemengde hagen en boompjes is er een fijne plek voor insecten, vogels en andere dieren gemaakt. Ook is er een groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op het terrein en worden er maaltijden bereid met groenten uit de tuin.

Startpunt van een speurtocht

In Energietuin ’t Veen starten twee educatieve routes: een speurtocht voor kinderen en een audiotour voor volwassenen. Aan de hand van een gratis app leren geïnteresseerden wat er allemaal gebeurt in de Energietuin en gaan ze op pad door Griendtsveen, een dorp dat in de 19e eeuw bestond van de turfwinning.

Meer info over de educatieve routes

Meer weten over deze Energietuin? Neem dan contact op met

Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Natuur en Milieufederatie Limburg

Nieuws over deze Energietuin