Raad van Inspiratie bezoekt Energietuinen locatie in Noord-Limburg

24 januari 2023

Raad van Inspiratie bezoekt Energietuinen locatie in Noord-Limburg

Foto: Jeroen Everaert, Erik Mol, Wim Sinke, Gerben de Vries, Martijn van der Glas en Grietje Lenstra worden rondgeleid door Theo van de Riet van Reindonk Energie & co.

Eind december gingen Erik Mol, Jeroen Everaert en Wim Sinke van de raad van inspiratie op bezoek bij Zonneveld ’t Veen in Griendtsveen. Het zonneveld is als partner aangesloten bij Energietuinen Nederland en sinds vorig jaar volop in gebruik. Naast de opwek van zonne-energie voor het dorp, gebeuren er nog veel meer mooie dingen op deze locatie. Theo van de Riet van energiecoöperatie Reindonk Energie & co leidde de bezoekers enthousiast rond over het terrein.

Opbrengst

2022 was het eerste jaar dat het zonneveld operationeel was. Het was meteen een vruchtbaar jaar, door de hoge energieprijzen en de grote hoeveelheid zon. Het idee voor deze bijzondere zonneweide ontstond in 2018, toen de voetbalvelden in Griendtsveen te koop aangeboden werden. Ger Mennen van Wiek 2.0 kwam op het idee om hier dagbesteding te combineren met een zonnepark. Reindonk Energie & Co kwam in beeld en samen hebben de initiatiefnemers met andere partners in vier jaar een prachtig resultaat neergezet.

Groene dagbesteding

Bijzonder aan het initiatief is dat de oude kantine en de parkeerplaats van het voormalige sportpark gebruikt wordt voor een groene dagbesteding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid bij het beheren van de zonneweide, waarbij de ouderen uit de omgeving hun eigen maaltijden bereiden met groenten uit de tuin.

Oases

Het park is 1,6 ha groot, heeft 3.800 zonnepanelen en levert zo’n 1,8 MW. Leden van de coöperatie zijn mede-eigenaar van het zonnepark en hebben obligaties met 4% rendement. Als het zonnepark langdurig meer opbrengt, zal het rendement van de obligaties omhooggaan. Het geld dat de energiecoöperatie overhoudt, wordt in de aankleding van het park gestoken. Vanuit Energietuinen heeft ’t Veen vorig jaar beplanting ontvangen. En vanuit de gemeente heeft het initiatief 50.000 euro gekregen voor het aanleggen van oases tussen de zonnepanelen en een wandelpad.

Lees meer over deze Energietuinen-partner