Zonneweide ’t Veen

Energietuinen partner: Zonneweide ’t Veen

Zonneweide ’t Veen in de gemeente Griendtsveen (Noord-Limburg) heeft zich in de zomer van 2020 als eerste partner aangesloten bij het netwerk van Energietuinen Nederland. De Wiek 2.0 en Reindonk Energie, initiatiefnemers van de zonneweide op het voormalige sportpark, spreken hiermee de ambitie uit om op deze locatie hernieuwbare duurzame energieopwekking te realiseren en te beheren volgens de uitgangspunten van een Energietuin. 

Martijn van der Glas, programmacoördinator Energietuinen Nederland: “Met het partnerschap van Zonneweide ’t Veen versterken we de Energietuinen beweging. We kunnen van elkaar leren. Voor ons is het interessant om te zien hoe ze in Griendtsveen sociaal maatschappelijke functies, zoals een dagbesteding, willen combineren met kleinschalige voedselproductie en het zonneveld. De Natuur en Milieufederaties hebben daarentegen weer veel kennis en expertise op het gebied van ecologische inrichting en educatie.”

Energieneutraal

De zonneweide voorziet ruimschoots in de energiebehoefte van heel Griendtsveen, hiermee is het dorp na ruim 100 jaar weer energieneutraal. Inwoners, bedrijven en organisaties uit Griendtsveen hebben de mogelijkheid om als co-producent te participeren en hun eigen groene stroom met de 5.000 zonnepanelen op te wekken. Bijzonder aan het initiatief is dat de oude kantine en de parkeerplaats van het voormalige sportpark gebruikt worden voor een groene dagbesteding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid bij het beheren van de zonneweide, waarbij de ouderen uit de omgeving hun eigen maaltijden bereiden met groenten uit de tuin. Ook zijn er plannen voor het verzorgen van groene workshops.

Lees meer over Zonneweide ’t Veen

Wil je ook partner worden? Neem contact op met:

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Programmacoördinator Energietuinen Nederland

Nieuws over deze partner