Zonneweide in het Noord-Limburgse Griendtsveen is de eerste Energietuin van Nederland

29 september 2023

Zonneweide in het Noord-Limburgse Griendtsveen is de eerste Energietuin van Nederland

Vandaag heeft zonneweide ’t Veen in Griendtsveen officieel het predicaat Energietuin gekregen. Daarmee is het de eerste operationele Energietuin van Nederland. Het Noord-Limburgse energieproject op een voormalig sportterrein had altijd al de ambitie om de opwek van duurzame energie te combineren met andere functies zoals natuur, recreatie en educatie. Met de creatie van drie groene oases en de aftrap van een educatieve route is de locatie er nu helemaal klaar voor.

Wethouder Thijs Kuipers huldigt samen met Naomi van basisschool de Driehoek de Energietuin officieel in.

Wethouder Thijs Kuipers huldigde de locatie officieel in als Energietuin. Daarnaast deden elf leerlingen van basisschool de Driehoek als allereerste mee met de educatieve speurtocht. Deze begint in de Energietuin en loopt vervolgens door het hele dorp Griendtsveen. Met afwisselende opdrachten leren kinderen over zonne-energie en natuur. En staan ze op verschillende plekken in het dorp stil bij de rijke geschiedenis van de gemeenschap, waar in de 19e eeuw nog turf werd gewonnen.

Meer over de speurtocht

Meer dan alleen energie opwekken

Energietuin ’t Veen is het initiatief van een groep betrokken vrijwilligers van energiecoöperatie Reindonk Energie en de Wiek 2.0. Daarbij is het voormalige sportterrein getransformeerd tot een plek die letterlijk en figuurlijk energie geeft. De bijna 4.000 zonnepanelen kunnen heel Griendtsveen ruimschoots in de energiebehoefte voorzien. Vermeldenswaardig is dat de zonneweide voor de volle 100% in lokaal eigendom is.

En er gebeurt nog veel meer. Met bloemrijke graslandmengsels, aanplant van gemengde hagen en boompjes is er een fijne plek voor insecten, vogels en andere dieren gemaakt. Ook is er een groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op het terrein en worden er maaltijden bereid met groenten uit de tuin.

Meer over deze Energietuin

Opening Energietuin 't Veen
Geert Claessens van Reindonk Energie vertelt de bezoekers over de inrichting van de Energietuin.