17 september Open Energiedag: kom kijken bij Energietuinen partner ‘t Veen

13 september 2022

17 september Open Energiedag: kom kijken bij Energietuinen partner ‘t Veen

Zonneweide ’t Veen combineert de opwek van duurzame energie met natuur, recreatie en sociale projecten.

Aanstaande zaterdag 17 september is het weer Open Energiedag! Op tientallen locaties kun je een kijkje komen nemen bij duurzame energieprojecten. Ook Energietuinen partner ’t Veen zet de poorten open. 

Het gebied rond Griendtsveen leverde lang geleden ook een energiebron in de vorm van turf, maar tegenwoordig is het bij deze Energietuinen partner de zon die de energie levert. De 4.000 zonnepanelen in de coöperatieve zonneweide kunnen ruimschoots in de elektriciteitsbehoefte van het hele dorp voorzien. Hiermee wordt Griendtsveen na ruim 100 jaar weer energieproducent.

Gloednieuw

Zonneweide ’t Veen viert tijdens de Open Energiedag dat het officieel open is. Want dit is bij uitstek dé dag om deze gloednieuwe energie-hotspot te openen! Struin door de tuin, geniet van de natuur en bewonder de groene techniek. En dat allemaal onder het genot van een lekker kopje thee of koffie. Er worden ook rondleidingen gegeven.

‘Draait als een tierelier’

Vier jaar zijn de initiatiefnemers bezig geweest met de voorbereiding en sinds begin dit jaar is de zonneweide aangesloten op het stroomnetwerk, dankzij de samenwerking van Reindonk Energie, de Wiek 2.0 en diverse andere partijen. “’t Veen Griendtsveen draait als een tierelier. En dat is nu voor het eerst meetbaar én voelbaar. De eerste uitkering aan alle dertig leden is namelijk een feit, al na een halfjaar na de opstart van het project. Daar is iedereen super blij mee natuurlijk”, geeft de organisatie aan.

Biodiversiteit

Vanaf januari dit jaar is de Griendtsveense zonneweide volledig operationeel maar daar blijft het niet bij, melden de initiatiefnemers: “Dit voorjaar is gestart met het park verder te verfraaien met onder andere een biodiverse inrichting door zaadmengsels en hagen. Er volgt nog een app die het verhaal vertelt ‘van turf naar zon’ en een uitkijkplatform. Verder is het de bedoeling dat elektrische fietsen en auto’s een oplaadpunt krijgen terplekke.”

Kom een kijkje nemen!

Wanneer? 17 september 2022
Hoe laat? 13:00 uur – 15:00 uur
Waar? Zonneweide ’t Veen, Lavendellaan 31, Griendtsveen

Meer lezen over deze Energietuinen Partner

Open Energiedag

Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe de energietransitie werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten producenten de deuren open.

Bekijk alle locaties op www.openenergiedag.nl.