Yuverta leerlingen zetten Energietuinen meubilair in elkaar

27 juli 2023

Yuverta leerlingen zetten Energietuinen meubilair in elkaar

Energietuinen meubilair in Griendtsveen

Het was niet altijd makkelijk, maar het is de leerlingen van Yuverta LLO gelukt: de eerste banken en stoelen van het Energietuinen parkmeubilair zitten in elkaar. De meubels zijn afgelopen week geplaatst in Zonneweide ‘t Veen in Griendtsveen.

Ger Mennen, één van de initiatiefnemers van Zonneweide ’t Veen, ging met 12 toekomstige hoveniers en opzichters/uitvoerders Groen van zijn school aan de slag. “Voor hun Proeve van Bekwaamheid werden de leerlingen uitgedaagd om drie groene hotspots aan te leggen in het zonneveld. Daarnaast kregen ze de opdracht om het parkmeubilair in elkaar te zetten. Het zagen en op maat maken, viel niet altijd mee. Maar met een beetje hulp lukte het ze om 2 ligbanken en 7 multifunctionele stoelen te monteren.”

Ereplekje

Het meubilair heeft een ereplekje gekregen. Ger Mennen: “Het meubilair is praktisch in gebruik én decoratief.” De meubelstukken zijn te vinden bij de drie groene hotspots, die de leerlingen aanlegden. De drie hotspots belichten drie verschillende thema’s. Bij eentje wordt stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp: van turf naar zonne-energie. Bij een andere hotspot is een groene oase gecreëerd voor insecten. De laatste hotspot is een podiumplaats. In de zonneweide is een uniek wandelpad slingerend tussen de zonnepanelen met veel flora en fauna. In het najaar komt daar nog een educatieve route bij die het verhaal vertelt hoe Griendtsveen na 100 jaar weer energieneutraal is.

27 juli 2023

Duurzaam meubilair

Designer en oud-student Isa Dawie ontwierp de modulaire meubelstukken speciaal voor Energietuinen. Het parkmeubilair met de naam Hivi laat zien hoe fijn duurzaam gemaakte materialen zijn en een extra belevenis toevoegen aan de Energietuin. In een Energietuin zie je niet alleen maar rijen zonnepanelen. Je kunt er wandelen, relaxen, spelen en leren, maar bovenal: beleven. Dat vraagt om parkmeubilair dat uitnodigt om de omgeving anders te ervaren. Isa Dawie ontwierp de meubels zo dat de onderdelen en functies onderling uitwisselbaar zijn. Je kunt er niet alleen op zitten, maar het ook als bijvoorbeeld tafel gebruiken.

Meer over deze partnerlocatie

Meer weten? Neem contact op

Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Natuur en Milieufederatie Limburg