Energietuin De Langenberg

Energietuin De Langenberg

In Gelderland worden plannen gemaakt voor een nieuwe Energietuin: De Langenberg in Zelhem. Een voormalige stortplaats zal de thuishaven worden van een duurzame manier van energieopwek. Daarnaast zal De Langenberg vooral ook een plek zijn waar natuur tot bloei komt en bezoekers kunnen recreëren.

Al enkele jaren leeft de droom bij gemeente Bronckhorst om De Langenberg te verrijken met een zonnepark. Die wens wordt nu realiteit. Het ontwerpen en maken van de Energietuin gaat in samenwerking met de omgeving en de lokale energiecoöperatie plaatsvinden.

“Energietuin De Langenberg wordt een unieke plek in Nederland. Een plek waar je kennis opdoet over de natuur, vormen van zorg, sport en ontspanning samenkomen en duurzame opwek van energie wordt ingepast. ”

Wilko Pelgrom, wethouder gemeente Bronckhorst

Van voormalige stortplaats naar levendige Energietuin

De Langenberg werd in de jaren zestig gebruikt als vuilstortplaats voor de Achterhoek. Nu is de berg een geliefde plek voor wandelaars en grazen er ezels van Ezelstal De Edelingen.

Natuur en Milieu Gelderland begeleidt namens de Natuur en Milieufederaties het project en onderzoekt met de huidige gebruikers welke mogelijkheden er zijn. Solarpark de Kwekerij in Hengelo wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron. Energietuin De Langenberg zal in het gebied tussen de Kattekolkweg, Wisselingkweg, Velswijkweg, Korenweg, Oude Esweg en Kampweg te vinden zijn.

De Langenberg, Google Earth

Een tuin met een missie

In totaal is het gebied vijftien hectare groot, maar het grootste deel daarvan zal niet specifiek voor zonne-energie zijn. De hoeveelheid zonnepanelen wordt nog in samenspraak met bewoners en andere betrokkenen vastgesteld.

Wil je meer weten over deze Energietuin? Neem dan contact op met

Profiel Alex de Meijer

Alex de Meijer

Natuur en Milieu Gelderland

Nieuws over deze Energietuin