Nieuwe Energietuin gepland in Gelderland

29 november 2021

Nieuwe Energietuin gepland in Gelderland

Op de voormalige stortplaats De Langenberg in het Gelderse Zelhem wordt mogelijk de vierde Energietuin van Nederland aangelegd. Natuur en Milieu Gelderland maakt hier samen met gemeente Bronckhorst en diverse lokale partijen plannen voor. Gelderland zou hiermee na Drenthe, Overijssel en Utrecht de vierde provincie zijn waar dit concept van de Natuur en Milieufederaties gerealiseerd gaat worden.

Ezelstal en Zorgboerderij de Edelingen die gehuisvest is op het terrein, wordt een van de partners van Energietuin De Langenberg.

Multifunctionele plek

Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Betrokkenen zijn enthousiast over de uitgangspunten van een Energietuin: een multifunctionele plek waar de opwek van duurzame energie hand in hand gaat met natuur en recreatie. Natuur en Milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of het concept van Energietuinen toepasbaar is voor de Langenberg. Solarpark de Kwekerij uit dezelfde gemeente wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron.

Wethouder Paul Hofman van gemeente Bronckhorst: “De Langenberg heeft al veel activiteiten die perfect passen bij een Energietuin. Een klein zonnepark is een extra functie die eraan kan worden toegevoegd.”

Samenwerking

Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en gemeente Bronckhorst. ZAMC, de Ezelstal en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.

Lees meer over de plannen

Digitale informatiebijeenkomst

Bij het ontwerpen van een Energietuin wordt de lokale omgeving actief betrokken. Daarvoor organiseert de gemeente een eerste bijeenkomst op 6 december. Omwonenden en geïnteresseerden krijgen dan informatie over de plannen en hebben de kans om mee te denken of mee te doen. Aanmelden voor de digitale bijeenkomst kan via www.bronckhorst.nl/energietuin.