Nieuwe ideeën voor ontwerp Energietuin de Langenberg

15 december 2022

Nieuwe ideeën voor ontwerp Energietuin de Langenberg

 

De Langenberg, Google Earth

In Gelderland heeft Alex de Meijer het stokje overgenomen van Nando Habraken. Hij begeleidt vanuit Natuur en Milieu Gelderland het ontwerpproces van de nieuw te ontwikkelen Energietuin de Langenberg in gemeente Bronckhorst. Alex schrijft over zijn eerste bezoek aan het terrein en contacten met lokaal betrokkenen.

De Langenberg is práchtig

“Bij een excursie met de klankbordgroep van Afvalverwerker ARN uit Weurt, die inspiratie kwam opdoen over de inrichting van de voormalige stortplaats, bezocht ik voor het eerst de locatie. Wat is de Langenberg mooi! Zowel de omgeving, als het terrein bovenop de berg. Begrijpelijk dat de omwonenden een zonnepark niet direct een verfraaiing vinden. Maar duurzame energieopwekking is wel heel belangrijk.”

Zonnevelden om trots op te zijn

“Met de klankbordgroep-leden filosofeerden we over hoe we van Energietuin de Langenberg landschappelijk iets moois zouden kunnen maken. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om een zonnepark in de vorm van een boomblad, een vogel of een andere kunstzinnige vorm te maken? De vraag daarbij is uiteraard: werkt zoiets? Is het herkenbaar vanuit diverse kijkrichtingen? We gaan dit de komende weken verkennen met een of enkele ontwerpers. Als zo’n vorm blijkt te werken, laten we hiervoor enkele ontwerpen schetsen. Het zouden zonnevelden kunnen worden om echt trots op te zijn!”

Samen schetsen

Eind januari is de vierde schetssessie met omwonenden en andere stakeholders voor de toekomstige Energietuin. Op de agenda staan de verschillende opties om het zonneveld te ontwerpen. Ook wordt er nagedacht hoe er in de Energietuin aandacht kan worden besteed aan voorlichting over de biodiversiteit, duurzame energie en het klimaat.

Meer over deze Energietuin

Meer weten, neem contact op

Profiel Alex de Meijer

Alex de Meijer

Natuur en Milieu Gelderland