Energietuin Mastwijk

Energietuin Mastwijk

Van vuilnisstort naar Energietuin: dat is in het kort het verhaal achter Energietuin Mastwijk. Binnen enkele jaren wordt er op deze plek aan de Mastwijkerdijk in Montfoort groene stroom opgewekt voor meer dan de helft van de huishoudens in deze gemeente. Maar dat is pas het begin van het verhaal..

De oude stortplaats is de afgelopen jaren volledig gesaneerd. Hij biedt nu volop ruimte voor zonnepanelen en mogelijk ook biomassa en andere innovatieve mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. De opwek van energie wordt straks gecombineerd met openbare natuur, recreatiemogelijkheden en educatie. Het ontwerpen en maken van de Energietuin gebeurt samen met de omgeving. Zo moet er een aantrekkelijk gebied ontstaan met meerwaarde voor natuur, milieu én omgeving.

Ruimte voor natuur

De opzet van de Energietuin zal zo goed mogelijk ingepast worden in de natuur. Er komt een verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen op het terrein om zo verschillende soorten dieren aan te trekken. De kiekendief en de buizerd zijn er al veelvuldig gespot.

Veel te beleven

Energietuin Mastwijk zal toegankelijk worden gemaakt als recreatiegebied. Er zijn ideeën voor een educatief wandelpad, een uitkijkpunt tot aan de Utrechtse Dom en een waterpartij die vanaf de IJssel met fluisterboot te bereiken is. Het wordt een aantrekkelijk gebied waar omwonenden en andere bezoekers kunnen recreëren.

Samen ontwerpen

Behalve Natuur en Milieufederatie Utrecht en Afvalzorg werkt ook de Wageningen University & Research aan dit project. In nauwe samenwerking met de omgeving en belanghebbenden, zoals gemeente Montfoort, provincie Utrecht en lokale organisaties, wordt de Energietuin ontworpen en ze voeren hem ook samen uit.

Een detail uit het ontwerp, download het hele vlekkenplan (PDF)

Meer weten over deze Energietuin? Neem contact op met:

Profiel Geert Ritsema

Geert Ritsema

Natuur en Milieufederatie Utrecht

Kerngetallen

  • totale oppervlakte 20 ha.
  • zonneveld 12 ha.
  • maatschappelijke functies 40%
  • vermogen 10,9 MW
  • stroom voor 3.000 huishoudens

Lees verder over Energietuin Mastwijk

Nieuws over deze Energietuin