NieuwsPilot Energietuin Mastwijk slaat andere weg in
13 augustus 2024
Pilot Energietuin Mastwijk slaat andere weg in
Sinds 2019 werken we vanuit Natuur en Milieufederatie Utrecht samen met grondeigenaar Afvalzorg, gemeente Montfoort en omwonenden aan een Energietuin op de voormalige stortplaats in de Utrechtse gemeente Montfoort. Vorig jaar werd al duidelijk dat de economische haalbaarheid van deze Energietuinen pilot steeds meer onder druk kwam te staan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het project op deze locatie niet meer als Energietuin gerealiseerd kan worden.
“We vinden het enorm spijtig dat dit project niet als Energietuin verder gaat. De veelbelovende pilot had alle ingrediënten in zich om een voorbeeldfunctie binnen en buiten de provincie te zijn. De planning was om de Energietuin voor het eind van 2024 te realiseren. Door de situatie in de energiemarkt gaat dit helaas niet lukken. Erg jammer, omdat de Energietuin echt toegevoegde waarde voor de omgeving zou hebben”, aldus programmacoördinator Martijn van der Glas. “Hopelijk lukt het Afvalzorg om in een later stadium alsnog een mooi gebied te realiseren, waar duurzame energie gecombineerd wordt met andere functionaliteiten.”
Afvalzorg onderzoekt opties
Dat het niet gelukt is om samen met Afvalzorg een Energietuin te realiseren in Mastwijk, betekent niet dat het project stopt. Afvalzorg probeert in nauw overleg met de gemeente Montfoort, HVC en een externe partij alsnog een duurzaam zonnepark te realiseren. Bij voorkeur in een openbaar gebied met recreatie en natuur, wanneer de business case hier ruimte voor biedt.
Een terugblik
Begin 2023 gaf de gemeente Montfoort groen licht voor het inrichtingsplan voor het geplande multifunctionele zonnepark. Er zou veel ruimte komen voor natuur, recreatie en educatie. Omwonenden en lokaal betrokkenen dachten vanaf de eerste schets tot aan het detailplan mee en droegen zelf ideeën aan. Zo kwamen ze met plannen voor elektrische bootjes en de aanleg van een ‘energie-innovatiepad’. Montfoortenaren zouden ook financieel meeprofiteren van de stroomopwekking. Kortom: alle seinen stonden op groen.
Door economische veranderingen werd het echter steeds lastiger om de business case sluitend te krijgen. Gestegen rente, materiaal- en arbeidskosten, problemen met de netwerkcongestie in combinatie met de elektriciteitsprijzen die onder druk staan, maakt de haalbaarheid van veel grootschalige zonneparken uitdagend. Zeker als er functionaliteiten zoals natuur en educatie aan toegevoegd worden. Dit vraagt om extra financiële ruimte, die door de economische veranderingen lastiger te realiseren werd.
Leren van de pilots
Het project Energietuinen is in 2019 gestart met drie pilots, die als voorbeeld dienen hoe je samen met de omgeving multifunctionele energieprojecten kunt realiseren die goed passen in het landschap. Naast het opzetten van de pilots, is het delen van kennis een belangrijk onderdeel van het project. Door de geleerde lessen te delen, geven we anderen initiatieven concrete handvatten om zonneparken te starten die op meerdere manieren bijdragen aan de omgeving. Ook bij de pilot in Mastwijk zijn er veel waardevolle ervaringen opgedaan, die we samen met de andere geleerde lessen het komend jaar gaan delen.
De pilot in Het Overijsselse Wijhe is in april 2024 tot stilstand gekomen. Hier is het zonnepark-deel wel gerealiseerd, maar de plannen voor een duurzaam landgoed met voedselbos, educatie en recreatie gaan er definitief niet komen. Op andere plekken in het land is er gelukkig goed nieuws te melden over de pilotprojecten. In het Limburgse Griendtsveen werd in september 2023 de eerste operationele Energietuin ingeluid en in Assen-Zuid wordt op dit moment volop gebouwd aan de Energietuin. Deze locatie zal in september 2024 geopend worden.