Feestelijke opening: zonneveld Energietuin de Noordmanshoek aangesloten

13 juni 2022

Feestelijke opening: zonneveld Energietuin de Noordmanshoek aangesloten

Deelnemers van de energiecoöperatie zaaien een strook langs het zonneveld in met een kruidenmengsel

Na 4 jaar ontwikkelen is het eindelijk zo ver: het zonneveld van Energietuin de Noordmanshoek in Wijhe is aangesloten op het net. Sinds maart dit jaar wordt hier groene stroom opgewekt voor ongeveer 2200 huishoudens! Het zonnepark-deel is 100% in lokaal eigendom.

Om dit te vieren organiseerde energiecoöperatie Goed Veur Mekare op 21 mei een feestelijke opening voor de 66 deelnemers, leden, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Deelnemers van de energiecoöperatie zaaiden gezamenlijk een strook aan de zuidzijde van het zonneveld in met een kruidenmengsel. In de Noordmanshoek komt namelijk niet alleen een zonneveld. Het hele gebied wordt straks een Energietuin, waar behalve de opwek van duurzame energie, ook aandacht is voor het versterken van de biodiversiteit.

De eerste contouren voor de biodiversiteit

Ook aan de noordzijde van het veld is een strook langs de natuurvriendelijke oever ingezaaid. Deze zone wordt ook nog ingeplant met inheemse bomen, struiken en voedselsoorten. Langs de smalle randen zijn de eerste hagen aangelegd. Onder de panelen begint van alles te groeien, maar het inzaaien moet daar nog even wachten tot de grond is bijgekomen van de werkzaamheden. De biodiversiteit begint zo al langzaam vorm te krijgen in de toekomstige Energietuin. En er liggen nog veel meer plannen in het verschiet. Zoals het aanleggen van takkenhopen voor marterachtigen. De Kleine Plevier voelt zich nu al thuis in de toekomstige Energietuin: het eerste nest is aangetroffen in de Noordmanshoek.

De kleine Plevier voelt zich nu al thuis in de toekomstige Energietuin (Foto: Leander Broere)

Meer over deze Energietuin

Monitoring

Binnenkort wordt een start gemaakt met de monitoring van de biodiversiteit in het gebied. Dat gebeurt in samenwerking met het EcoCertified project van de Wageningen Universiteit (WUR). Natuur en Milieu Overijssel zoekt nog vrijwilligers die willen helpen bij de monitoring.

Interesse om mee te helpen? Neem contact op