Windunie wordt partner van de Energietuin Assen-Zuid

17 mei 2023

Windunie wordt partner van de Energietuin Assen-Zuid

Het terrein in Assen-Zuid waar de Energietuin gepland is.

De coöperatieve ontwikkelaar Windunie stapt in als nieuwe partner van de Energietuin Assen-Zuid. Hiermee gaat de Energietuin een fase in van bouw en zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 worden opgeleverd.

Eind april 2023 tekende commercieel directeur Eelco Bots van Windunie voor de overname van het aandeel van de Energietuin Assen-Zuid van ENGIE. “De Energietuin is een prachtig concept, omdat het de lokale opwek én afname van duurzame energie koppelt aan het versterken van biodiversiteit en de recreatieve mogelijkheden van het gebied”, licht Eelco toe. “Bovendien is Windunie net als Bronnen VanOns een coöperatieve ontwikkelaar van duurzame energiesystemen. Door mee te investeren in projecten als de Energietuin Assen-Zuid willen we de energietransitie versnellen. De samenwerking met deze partners sluit dan ook naadloos bij elkaar aan.”

Laten zien hoe het wel kan

De Energietuin is een concept dat is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties en dient als voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken met oog voor biodiversiteit, landschap, recreatie en educatie. Windunie zal samenwerken met de andere partners om de Energietuin Assen-Zuid te realiseren, die bestaat uit ongeveer 50 hectare waarvan 19 hectare is bedekt met circa 57.000 zonnepanelen, die jaarlijks ruim 21 megawatt aan duurzame stroom zullen leveren, genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens.

Lokaal eigendom als uitgangspunt

Het concept van de Energietuinen staat voor lokaal opwekken, gebruiken en economisch voordeel. Windunie streeft naar 90% lokaal eigendom, zodat bewoners en ondernemers zeggenschap houden over hun eigen energievoorziening. In Assen-Zuid zal het grootste deel van de Energietuin worden overgedragen aan de lokale Energiecoöperatie duurzaam Assen, die na oplevering mede-eigenaar wordt. Door lokale financiële participatie mogelijk te maken, wordt het gevoel van lokaal eigendom versterkt. De stroom wordt lokaal tegen een scherp tarief aangeboden via AsserEnergie.

Meer over deze Energietuin

Meer weten? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe