Realisatie Energietuin Assen-Zuid van start met beplanting

17 maart 2022

Realisatie Energietuin Assen-Zuid van start met beplanting

De aanleg van de beplanting in Energietuin Assen-Zuid is van start gegaan (Foto: Thijs Blom, Landschapsbeheer Drenthe)

Deze week is gestart met het planten van de bijna 5.000 struiken en bomen voor de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin combineert de opwek van zonne-energie met het vergroten van biodiversiteit en biedt straks ruimte voor educatie en recreatie. De beplanting speelt een sleutelrol in het bijzondere format van de Energietuin.

Aantrekkelijk voor verschillende diersoorten

Met een ontwerp op maat krijgt de Energietuin Assen-Zuid een aantal ‘kamers’ met allemaal een ander type beplanting. Deze hagen, struiken en planten bieden voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten. De kamers ondersteunen elk verschillende diersoorten zoals vogels, amfibieën, insecten en bijen en vlinders. En de beplanting maakt het gebied ook nog eens aantrekkelijk. Als de Energietuin gereed is kan er gewandeld worden en kunnen voorbijkomende fietsers de elektrische fiets opladen. Ook komen er verschillende plekken waar zowel kinderen als volwassenen informatie kunnen krijgen over zonne-energie, de natuur in het gebied en het landschap.

Vrij toegankelijk en hekloos

De hagen en struiken die Landschapsbeheer Drenthe deze week aanbrengt hebben nog een functie. Eén van de kenmerken van een Energietuin is dat deze vrij toegankelijk is en het liefst hekloos. De nu geplante hagen en struiken worden dit groeiseizoen lekker vol en dicht en vormen een toevluchtsoord voor dieren en zijn straks tegelijkertijd een barrière voor ongenode gasten. In de Energietuin komen naast veel groen ook veel zonnepanelen te staan. Deze zonnepanelen gaan genoeg stroom opleveren voor ca. 6.000 huishoudens. De stroom wordt via AsserEnergie (van de Energiecoöperatie duurzaam Assen) verkocht, dus de lokaal opgewekte energie wordt ook weer lokaal gebruikt.

Eén van de eerste Energietuinen in Nederland

Energietuin Assen-Zuid is één van de vier energietuinen die op dit moment wordt ontwikkeld in Nederland en is wat betreft omvang de grootste Energietuin. Samenwerkingspartners van Natuur en Milieufederatie Drenthe voor deze locatie zijn Bronnen VanOns, ENGIE, EQUANS en de Energiecoöperatie duurzaam Assen.

Verder lezen over deze Energietuin

Meer weten? Neem contact op