Raad van Inspiratie enthousiast na bezoek aan Energietuin Assen-Zuid

20 juli 2023

Raad van Inspiratie enthousiast na bezoek aan Energietuin Assen-Zuid

Raad van Inspiratie bezoekt Energietuin Assen-Zuid
Foto: de Raad van Inspiratie bezoekt de plek waar Energietuin Assen-Zuid gaat komen

Op 11 juli bezochten leden van de Raad van Inspiratie de toekomstige Energietuin in Drenthe. Het zorgde voor inspiratie en nieuwe inzichten, en bewees dat deze Energietuin op het juiste pad is.

In de ochtend kwamen Caro Agterberg, Jeroen Everaert en Erik Mol van de Raad van Inspiratie met betrokkenen vanuit de Natuur en Milieufederaties, Steef van Baalen van ontwikkelaar Windunie en Bram Busstra van Energiecoöperatie Duurzaam Assen samen op het kantoor van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Onder leiding van Jannetje Kolijn, projectleider van de Energietuin Assen-Zuid, werden de deelnemers meegenomen in de ontwikkelreis van deze bijzondere Energietuin.

Van droombeeld naar realiteit

Jannetje Kolijn vertelde over het ontwerp van de Energietuin en de obstakels die ze tegenkwamen tijdens het proces. Omstandigheden, zoals de hoge materiaal- en transportkosten door de oorlog in Oekraïne en de strengere eisen van verzekeringen en de wissel van ontwikkelaar, zorgden voor vertragingen. Gelukkig kwam er recentelijk goed nieuws: de opstaltermijn van de tuin is verlengd naar 20 jaar, wat de haalbaarheid van de Energietuin vergroot.

Een andere kijk op beleving

Na de presentatie was het tijd om het gebied van de Energietuin Assen-Zuid te verkennen. Daarna werden belangrijke vragen besproken, zoals hoe het concept Energietuinen nog robuuster kan worden gemaakt. Hoewel de Energietuin Assen-Zuid al goed scoort op de pijlers van lokale participatie en biodiversiteit, bieden de noodzakelijke concessies vanuit het oogpunt van beveiliging en verzekering een uitdaging voor toegankelijkheid en beleving. De Raad van Inspiratie kwam met waardevolle suggesties, zoals het creëren van doorkijkjes en belevingsplekken die de menselijke maat benadrukken. Caro Agterberg gaf aan dat je het begrip kunt kantelen: “Toegankelijk, voor wie precies? Maak het toegankelijk voor dieren dan zijn mensen te gast in de Energietuin”.

bezoek raad van inspiratie aan Energietuin Assen-Zuid
Foto: Projectleider Jannetje Kolijn laat Jeroen Everaert en Erik Mol zien hoe de Energietuin wordt ingericht.

Met hernieuwde energie verder

Het bezoek van de Raad van Inspiratie heeft de Energietuin Assen-Zuid nieuwe energie gegeven. Hoewel de ontwikkeling van de tuin door verschillende uitdagingen moest worden bijgesteld, is de betrokkenheid van ontwikkelaar Windunie en de Energiecoöperatie Assen-Zuid een goede basis voor succes. De Raad van Inspiratie heeft met hun frisse blik waardevolle inzichten gebracht, waarmee de Energietuin verder kan groeien. Het concept Energietuinen blijft zich ontwikkelen en de ervaringen en lessen uit de Energietuin Assen-Zuid zullen hierbij worden meegenomen. Met hernieuwde energie werkt het gezamenlijk projectteam verder aan de realisatie van de Energietuin Assen-Zuid.

Meer over deze Energietuin

Meer weten? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe