Onderzoek naar acceptatie energieprojecten

8 december 2022

Onderzoek naar acceptatie energieprojecten

Drone foto van de aanleg van het zonneveld binnen de Energietuin de Noordmanshoek
Bovenaanzicht van de aanleg van het zonneveld in Energietuin de Noordmanshoek (foto: Leander Broere)

Welke factoren beïnvloeden het landschappelijk ontwerp en de sociale acceptatie van hiernieuwbare energieprojecten? Merel Enserink deed hier samen met Rudi Van Etteger, Adri Van den Brink en Sven Stremke uitvoering literatuuronderzoek naar.

Weerstand

De uitvoering van grootschalige energieprojecten stuit vaak op lokale weerstand. Eén van de belangrijkste tegenargumenten van lokale belanghebbenden is de aantasting van het landschap. In het onderzoek wordt gekeken welke factoren van invloed zijn op de acceptatie en het landschapsontwerp en hoe kennis hierover elkaar zou kunnen aanvullen.

Verder lezen

Over het onderzoek ‘To support or oppose renewable energy projects? A systematic literature review on the factors influencing landscape design and social acceptance’ is een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het internationale peer-reviewed journal ‘Energy Research & Social Science’. Het is gepubliceerd in het Engels als open access en is daarom voor iedereen beschikbaar.

Over de onderzoeker

Merel Enserink, landschapsarchitect en promovendus Wageningen University & Research, werkt in nauw contact met  lokaal betrokken partijen aan de ontwerpen van de drie eerste Energietuinen in Nederland.

Meer over de samenwerking van Energietuinen en de WUR