Interview | “De Noordmanshoek kan zorgen voor een wij-gevoel”

26 oktober 2020

Interview | “Ik hoop dat de Noordmanshoek zorgt voor een wij-gevoel in onze gemeente en regio”

De voorbereidingen voor Energietuin de Noordmanshoek zijn in volle gang. Begin volgend jaar begint de lokale energiecoöperatie Goed Veur Mekare met de bouw van het zonneveld. Om dit te realiseren wordt er achter de schermen hard gewerkt. Anton Kleine Schaars, voorzitter van Stichting De Noordmanshoek, vertelt waarom hij zich zo voor het gebied inzet.

Anton Kleine Schaars, voorzitter van Stichting De Noordmanshoek
Anton Kleine Schaars, voorzitter van Stichting De Noordmanshoek

 

“Mijn ultieme droom is dat de Noordmanshoek bij gaat dragen aan het wij-gevoel van de mensen uit de regio”, vertelt Anton. “Hoe geweldig zou het zijn als de mensen straks verse groente en producten eten uit De Noordmanshoek en een handje willen komen helpen in de Energietuin.” Want helpende handjes kan de Stichting zéker gebruiken. “De Noordmanshoek is van ons allemaal, dus als we samen de handen uit de mouwen steken kunnen we er iets prachtigs van maken!”

Bijdragen op lokaal niveau

Anton ziet Energietuin de Noordmanshoek als een mooie kans om op lokaal niveau een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Onder andere door de productie van gezond eten. “Groente en fruit reist nu vaak de halve wereld over voordat het bij ons op het bord belandt. Door het lokaal te produceren besparen we alleen al enorm op transport! Bovendien is er in onze regio geen groot aanbod van biologisch geteelde groente. Het zou fantastisch zijn als we in De Noordmanshoek groente en fruit kunnen telen, zonder gebruik te maken van al te veel ‘rommel’ zoals bestrijdingsmiddelen, en waarbij we de grond zo min mogelijk belasten.”

Jong geleerd is oud gedaan

Anton hoopt met de Energietuin de volgende generatie iets mee te geven. “Het is zo belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met duurzaamheid. Daarom zetten we met de Energietuin ook in op dat stuk educatie. Scholen kunnen met hun leerlingen langskomen om te leren over duurzaam geproduceerd voedsel, maar bijvoorbeeld ook over milieubewust bouwen en groene energie.”

Neem vooral contact op!

“Op dit moment zijn we hard bezig om deze wensen om te zetten in een realiseerbaar plan. Maar er blijft natuurlijk ruimte om in gesprek te gaan over de ideeën,” vertelt Anton. De geplande burgerbijeenkomsten van eerder dit jaar konden in verband met corona helaas niet doorgaan. Maar iedereen die vragen heeft over, of ideeën voor De Noordmanshoek nodigt Anton van harte uit om contact op te nemen.

Verder lezen over deze Energietuin

Meer weten over deze Energietuin? Neem contact op met: