Buurtbewoner wil informatiecentrum beginnen bij Energietuin Assen-Zuid

12 december 2022

Buurtbewoner wil informatiecentrum beginnen bij Energietuin Assen-Zuid

Bij het ontwerpen van een Energietuin wordt de lokale omgeving actief betrokken. Geen top down aanpak of snelle partijen die een zonnepark uit de grond stampen. Bij Energietuinen denken en profiteren omwonenden en andere lokale partijen mee en en zijn vaak ook mede-eigenaar. Dat levert ontzettend veel op! Een mooi voorbeeld hiervan is Marjolein Slikkerveer. Zij woont in de Graswijk, vlakbij het terrein van de Energietuin Assen-Zuid.

Foto: het gebied ten zuiden van Assen waar de Energietuin gepland is.

“Ik ben op een bijzondere manier betrokken geraakt bij de Energietuin Assen-Zuid. Een stukje in de Asser Courant wekte mijn interesse, het ging over de ontwerpwedstrijd en wat er volgens leerlingen niet mag ontbreken in deze Energietuin. Ideeën zoals een insectenhotel, speel- en picknickplekken en een ontmoetingsruimte werden verbeeld. Hierdoor zag ik het Tiny house project, waar een kleine groep in Graswijk zich voor inzet, als verlengstuk van de Energietuin. Bij het bespreekbaar maken om een informatiepunt in mijn tuin te creëren kwam ik in contact met de projectleider van Natuur en Milieufederatie Drenthe. Hij vertelde enthousiast over de Energietuin. Het ging meer leven. Ik wist eigenlijk al gauw dat ik daar een rol in wilde spelen.”

“Het lijkt mij een mooi gegeven als de nieuwsgierigheid van de bezoekers wordt vergroot.”

Marjolein Slikkerveer

12 december 2022

Visie

“Met het informatiepunt gaan we vertellen over de Energietuin, planten en dieren in het gebied en wandel- en fietsroutes. Daarbij realiseren we een theetuin, zodat er een kruisbestuiving ontstaat tussen de Energietuin en het informatiecentrum. We zorgen voor rondleidingen in de Energietuin, het informatiecentrum is een natuurlijk vertrek- en eindpunt. Ook heb ik een vanzelfsprekend toezicht op het (toch wat afgelegen) terrein. Het informatiepunt van de Energietuin sluit aan bij mijn visie waarin mens en natuur samenleven. Voor mij is de Energietuin een nieuwe uitdaging waarover ikzelf nog veel leer. Dat prikkelt. Dat wat ik leer en ervaar kan ik delen met anderen.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het e-magazine over de eerste Energietuin in Drenthe.

Lees meer over deze Energietuin