Fries bezoek voor Energietuin Assen-Zuid

16 maart 2023

Fries bezoek voor Energietuin Assen-Zuid

Een Friese delegatie van de drie burgerinitiatieven ‘Plaatselijk Belang Scharsterbrug’, ‘Stienzer Energykoöperaasje’ en ‘BiodiverStiens’ waren in Drenthe om inspiratie op te doen over Energietuinen. In Assen-Zuid is de Natuur en Milieufederatie Drenthe, samen met partners, bezig met de ontwikkeling van een Energietuin en deze ervaringen delen ze graag.

Friesland wil een Energietuin

Na een enthousiaste uitwisseling in het Duurzaamheidscentrum in Assen bezoekt de groep aansluitend de locatie waar Energietuin Assen-Zuid is gepland. Ook de collega’s van de Friese Milieu Federatie (FMF) zijn aanwezig en de boodschap is duidelijk: Friesland wil een Energietuin!

Volop kansen in Friesland

Als eerste vertelt Bauke Kuiper van de Stienzer EK over de coöperatie met 133 leden en 8 werkgroepen. Het concept van de Energietuin geeft inspiratie. Ze zijn benieuwd hoe dit op poten is gezet in Drenthe. Marianne de Jongh van BiodiverStiens vertelt over de missie om Stiens groener en biodiverser te maken.

Duurzame driehoek Joure

Esther Beneker van Plaatselijk Belang Scharsterbrug deelt daarop hoe ze samen met o.a. Moai Skarsterlân, het voormalig A7 tracé bij Joure willen omvormen tot een groengebied. Door dit gebiedje groener te maken complementeert het de groene zone aan de zijde van Joure. Een kansrijke ontwikkeling. Het concept van de Energietuinen lonkt, kan dit gebied plaats bieden aan natuurinclusieve duurzame energieopwekking? Hierin mag participatie niet ontbreken, vindt Esther. “Er liggen kansen om dit met Wikselwurk, overheidsparticipatie van de gemeente de Fryske Marren op te pakken. De omarming en ondersteuning van de gemeente is hier gewenst.”

Ervaringen in Assen-Zuid

De Energietuin Assen-Zuid is bijna aan de bouw toe, maar het proces hier naartoe is misschien nog wel het meest interessant. Want hoe is het plan ontstaan? Welke rol speelde de gemeente Assen hierbij en hoe ga je vervolgens aan de slag met een participatief ontwerp?

Tijdens de bijeenkomst doen een aantal betrokkenen hun verhaal. Zoals Tamara Beens van gemeente Assen. Zij werkt al sinds 2017 mee aan de ontwikkeling van de Energietuin. Het begon klein, de gemeente zocht een bestemming voor een stuk grond dat een toekomstige bestemming had als bedrijventerrein. Wat konden ze er tot die tijd mee doen? Een zonnepark leek een goede oplossing. Maar niet zonder inwoners te betrekken, het moest wel een gedragen ontwerp worden. En zo ging de bal rollen. Met meerdere ontwerpsessies met omwonenden, de connectie met de Energiecoöperatie Duurzaam Assen en het aandragen van het concept van de Energietuinen door de Natuur en Milieufederaties werd het een prachtig en soms complex geheel. Tamara: “Wij hebben door dit proces als gemeente veel geleerd over inpassing en lokaal eigendom bij zonneparken.”

Bewaak je eigen voorwaarden

Bram Busstra van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen is ook vanaf het begin betrokken bij de Energietuin Assen-Zuid. De coöperatie wordt deels eigenaar van de Energietuin en gaat de stroom lokaal verkopen. Bram geeft de aanwezige partijen een tip: “Maak duidelijke afspraken bij aanvang. Houd je eigen randvoorwaarden in de gaten als je afspraken maakt met ontwikkelaars.”

Energietuin Assen-Zuid, bezoek Friese Burgerinitiatieven
Remi van Beekum vertelt over het beplantingsontwerp in de Energietuin Assen-Zuid

Op locatie: hoe beplanting het verschil maakt

Onder leiding van Remi van Beekum, ontwerper van het beplantingsplan voor de Energietuin, nemen de bezoekers een kijkje bij de locatie. Een groot deel van de beplanting is al aangebracht door de groenbeheerder. Het enthousiaste verhaal van Remi onderschrijft dat een Energietuin staat of valt met het vooraf goed nadenken over beplanting. Het geeft de Energietuin letterlijk kleur en biedt beschutting en voedsel aan dieren. De tip van Remi: “Zorg ervoor dat je zonnepanelen hoog genoeg zijn. Bij een matig groenseizoen groeien sommige planten tot een meter, terwijl de rest nog niet zover is. Bij te lage panelen moet je dan te vroeg maaien. Dat is zonde. Je kunt er ook makkelijker onderdoor met de maaimachine.”

Lees meer over deze Energietuin

Meer weten? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe