Energietuinen werkt aan duurzame generatie parkmeubilair: dit zijn de eerste prototypes

28 juni 2022

Energietuinen werkt aan duurzame generatie parkmeubilair: dit zijn de eerste prototypes

parkmeubilair ontwerp Isa Dawie voor Energietuinen
Isa Dawie ontwierp voor Energietuinen een modulair meubelstuk waarbij onderdelen onderling uitwisselbaar zijn (beeld: Isa Dawie)

In Energietuinen kun je genieten van bloeiende bermen, zoemende bijen en schone energie. Hoe mooi is het als je daar ook nog eens rustig naar kan kijken vanaf een duurzaam gemaakte bank of stoel? Binnenkort kan het. Energietuinen wil met eigen parkmeubilair laten zien hoe fijn duurzaam gemaakte materialen zijn en een extra belevenis toevoegen aan de tuin.

De eerste prototypes van het parkmeubilair, gemaakt door Isa Dawie, zijn net afgerond. Binnenkort worden ze getest.

Stimuleren van belevenis

In de Energietuin zie je niet alleen maar rijen zonnepanelen. Het is ook bij uitstek een plek waar de natuur floreert en waar je kunt recreëren. Je kunt er wandelen, relaxen, spelen en leren, maar bovenal: beleven. Dat vraagt om een nieuwe kijk op parkmeubilair. Niet de standaard zitbanken en picknicktafels, maar meubelelementen die uitnodigen om anders te kijken.

Met die uitdaging is Isa Dawie aan de slag gegaan. De vierdejaarsstudent Engineering is uitgedaagd om met een frisse blik naar meubilair in openbare buitenruimtes te kijken en een product te ontwikkelen dat anders is dan het reguliere aanbod. Geen massaproductie, maar juist een kleinschalige, groene insteek is daarbij belangrijk.

Het ontwerp

“Het ontwerp is een modulair meubelstuk waarbij onderdelen onderling uitwisselbaar zijn”, vertelt Isa. “De Natuur en Milieufederaties kunnen zelf patronen creëren door deze in reeks te verbinden. Er is nagedacht voor zo min mogelijk materiaalgebruik per oppervlak, denkend aan hoe bijen hun honingraat creëren.”

prototype meubilair Energietuinen Isa Dawie
Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm van een honingraat

Keuze in materialen

Isa heeft onderzoek gedaan naar materiaalsoorten, zijn keuze is uiteindelijk gevallen op Robinia en Aluminium. Isa legt uit: “Voor het bovenvlak is gekozen voor Robinia, vanwege de goede eigenschappen tijdens buitengebruik. Dit is een snelgroeiende houtsoort, qua bosbouw ecologisch verantwoord en is afkomstig uit Hongarije. Ondanks de snelle groei heeft deze houtsoort hardhout eigenschappen. Denk hierbij aan een hoge dichtheid, goede weersbestendigheid en een hardheid waardoor het beter bestand is tegen krassen. Robinia heeft een duurzaamheidsklasse van 1/2 wat garant staat voor levensduur van tientallen jaren.”

Voor het frame is gekozen voor aluminium. “Dit is wederom vanwege de goede eigenschappen bij buitengebruik. Het is niet noodzakelijk om het materiaal na te behandelen (anodiseren) maar kan eigenschappen voor buitengebruik verbeteren. Het materiaal laat geen giftige stoffen af, wordt niet gloeiend heet wanneer het lang is blootgesteld aan zonlicht en het materiaal is zeer goed te recyclen of circulair te hergebruiken.”

Meer over ontwerper Isa Dawie

Al eerder werd Isa geïnterviewd over zijn ideeën en ontwerpen voor vooruitstrevend parkmeubilair.

Lees hier het interview terug