Aan de slag met een nieuwe generatie parkmeubilair

8 maart 2022

Aan de slag met een nieuwe generatie parkmeubilair

Isa Dawie bezocht de locatie waar Energietuin Mastwijk (provincie Utrecht) gaat komen.

Isa Dawie gaat de komende maanden voor Energietuinen aan de slag met het ontwerpen van een nieuwe generatie parkmeubilair. De vierdejaarsstudent Engineering wordt uitgedaagd om met een frisse blik naar meubilair in openbare buitenruimtes te kijken en een product te ontwikkelen dat anders is dan het reguliere aanbod. Geen massaproductie, maar juist een kleinschalige, groene insteek is daarbij belangrijk. De opdracht biedt een kans om met veel vormvrijheid uniek meubilair neer te zetten.

Hé wat groeit daar?

Met Energietuinen werken de Natuur en Milieufederaties aan multifunctionele, natuurinclusieve en beleefbare energieparken. Je kunt er wandelen, relaxen, spelen en leren, maar bovenal: beleven. Dat vraagt om een nieuwe kijk op parkmeubilair. Niet de standaard zitbanken en picknicktafels, maar meubelelementen die uitnodigen om anders te kijken. Bijvoorbeeld een zitplaats waar je wordt verleid om eens onder zonnepanelen te kijken. Hé, wat groeit daar?

Impact maken

“Laten zien dat het kan: dat is een uitdaging die ik met deze opdracht graag aan ga”, vertelt Isa Dawie. “Het is niet zomaar een zoveelste ontwerpopdracht. Het spreekt me aan om vanuit de gedachte van Energietuinen echt impact te maken voor de huidige en toekomstige generatie. De stageopdracht sluit bovendien mooi aan bij de Light Challenge 2021 waar ik aan meedeed. Hierbij stonden innovatie en duurzaamheid ook centraal. Bij de Challenge heb ik dynamische vormen uit de natuur laten terugkomen in de concepten. Ik vind het interessant om te ontdekken wat we kunnen leren van de natuur om zo mooie vormen te maken die natuur en techniek weerspiegelen.”

Concreet concept

Isa sluit zijn stageperiode deze zomer af met een concreet concept en een prototype. De prototype zal getest worden op locatie om te onderzoeken of het ‘hufterproof’ is en bestand is tegen weersinvloeden. Daarnaast maakt Isa een catalogus en ontwerprapport met uitgewerkte technische tekeningen, maatvoering en kostenberekening waarmee een producent aan de slag kan.

Volg de uitkomsten van deze opdracht op de website

Werk Isa Dawie

Isa ontwierp voor de Light Challenge 2021 een innovatief concept voor straatverlichting, waarbij organische vormen centraal staan. De resultaten van de Challenge zijn dit jaar te zien op de Floriade in Almere.

Bekijk Isa’s profiel op LinkedIn