Eerste paal in de grond voor Energietuin Assen-Zuid

8 december 2023

Eerste paal in de grond voor Energietuin Assen-Zuid

Eerste paal gaat in de grond in Energietuin Assen-Zuid
Woensdag 6 december ging symbolisch de eerste paal in de grond, als startschot voor de bouw van de Drentse Energietuin.

De eerste paal van Energietuin Assen-Zuid zit in de grond. Wethouder Martin Rasker en ontwikkelaars Eelco Bots (Windunie) en Tom Verloop (AsserEnergie) gaven woensdag 6 december symbolisch het startsein. Met het slaan van de eerste paal, komt de bouw van de Energietuin nu in een stroomversnelling. Naar verwachting kunnen begin volgend jaar de zonnepanelen geplaatst gaan worden en wordt voor de zomer de eerste duurzame stroom opgewekt.

 De Energietuin in Assen is één van de eerste Energietuinen die gerealiseerd wordt in Nederland. De locatie in Assen-Zuid telt straks zo’n 37.000 zonnepanelen op ca. 19 hectare, waarmee duurzame stroom opgewekt wordt voor ongeveer 6.000 Assense huishoudens. De overige ruim 30 hectare van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie.

“De Energietuin is er straks voor mens én dier”, zo vertelt Jannetje Kolijn, projectleider Energietuin Assen-Zuid. “De opzet is totaal anders dan bij zonneparken die we normaal zien. In de Energietuin is er volop ruimte voor de natuur en kan de omgeving ook profiteren van een gebied waar ze kunnen recreëren en iets kunnen leren over duurzame energie en biodiversiteit.”

Trots

Alle partners zijn blij dat na jaren van voorbereiding de bouw van de Energietuin Assen-Zuid van start is. Gemeente Assen, eigenaar van de grond, heeft zich hard gemaakt voor de komst van de Energietuin. “Ik ben heel blij dat dit project nu gerealiseerd wordt”, zegt wethouder Martin Rasker. “Door een goede samenwerking onderling én dankzij de vasthoudendheid van de vrijwilligers van AsserEnergie, Natuur en Milieufederatie Drenthe en inwoners komt er nu eindelijk een Energietuin. En hier ben ik best trots op!”

Ecologische effecten

De Energietuin is opgedeeld in zeven kamers, met ieder een ander type beplanting en daarmee een eigen karakter. Zoals een voedselbos en beplanting die op elk moment van het jaar voedsel en beschutting biedt voor verschillende diersoorten zoals vlinders, bijen, kleine zoogdieren en amfibieën. Samen met Wageningen University & Research wordt onderzoek gedaan naar de ecologische effecten. Bezoekers van het gebied kunnen straks via een app op hun telefoon een route volgen, waarbij ze informatie krijgen over de flora en fauna.

Drie keer lokaal

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Energietuin is drie keer lokaal: lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economische voordeel. De Energietuin Assen-Zuid wordt gerealiseerd door lokale energiecoöperatie AsserEnergie en landelijke coöperatie Windunie, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe. De duurzame stroom wordt straks via AsserEnergie geleverd aan huishoudens in Assen. Belangstellenden kunnen zich hier nu al voor aanmelden via www.asserenergie.nl. Iedereen kan straks investeren in de Energietuin en meeprofiteren van het rendement.

Meer over deze Energietuin

Vragen? Neem contact op!

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe