Dassen in de Energietuin

3 juni 2024

Dassen in de Energietuin

Dassen in de Energietuin

In de Energietuin Assen-Zuid komen dassen voor. Dit bijzondere dier is een van de grootste landroofdieren in Nederland. De Drentse locatie is met zijn halfopen landschap en verspreide bosjes en houtwallen ideaal voor de das. Dassen eten alles wat ze tegenkomen. Regenwormen, bramen, eikels, paddenstoelen en kevers, insectenlarven, het gaat er allemaal wel in.

Zeldzaam

De das is vrij zeldzaam en een belangrijke schakel in het ecosysteem. Wij zijn daarom zuinig op de dassen in dit gebied. Met dassendoorgangen in de hekken van de percelen kan de das vrij de Energietuin doorkruisen. Ook zorgen we door de diverse beplanting voor voldoende beschikbaar voedsel. De Drentse dassenvereniging monitort de dassen in (het gebied rondom) de Energietuin. Pauline Arends is betrokken bij de Dassenvereniging. Zij filmt regelmatig dassengedrag, zoals dit filmpje van een andere Dassenburcht elders in Drenthe.

Burcht

Overdag zie je de dassen meestal niet. De familie leeft in hun zelf gegraven holenstelsel, ook wel burcht genoemd. De burcht wordt vaak gebruikt door opeenvolgende generaties en stukje bij beetje uitgebreid. Bij goed weer gaan ze op pad in de schemering. Ze lopen wel 2 tot 4 kilometer om hun maaltje bij elkaar te scharrelen.

Meer over deze Energietuin

Vragen? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe