Bezoek aan Energietuin Assen-Zuid geeft inspiratie

1 februari 2024

Bezoek aan Energietuin Assen-Zuid geeft inspiratie

De leden van de RES werktafel lopen door de Energietuin Assen-Zuid.

Leden van de Werktafel Regionale Energie Strategie (RES) Drenthe brachten deze week een inspirerend bezoek aan de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin is een voorbeeld van de natuur-inclusieve energietransitie in Drenthe en voor de leden een casus dicht bij huis, waar ze direct kunnen leren van de vraagstukken die spelen in de energietransitie.

Goed bezocht

Met ruim 20 deelnemers, waaronder beleidsmedewerkers energie van gemeenten en provincie, de contactpersoon van de NP RES Noord Nederland, en vertegenwoordigers van Tennet, Enexis, Rendo, en De Drentse Kei, werd de excursie goed bezocht. De ochtend begon op het provinciehuis met een inleiding door Jannetje Kolijn, projectleider vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe, waarbij ze het concept van de Energietuinen presenteerde en het ontwerp toelichtte. John Smalbil, de betrokken ambtenaar van gemeente Assen, vertelde over hoe gemeente Assen van het begin van de ontwikkeling van de Energietuin participatie en coöperatieve ontwikkeling voorop heeft gezet.

Van theorie naar praktijk – Een interessant veldbezoek

Na deze inleiding begaf de groep zich naar het veld, waar Jeroen Ohm van Windunie een rondleiding gaf. Hierbij werden niet alleen technische details belicht, maar ook vertelde hij enthousiast over het concept van Energietuinen en de ecologische inrichting van het park. Benjamin Uilenberg van ProfiNRG deelde inzichten over de bouwwerkzaamheden, waarna Jan Hammer van AsserEnergie sprak over de cruciale rol van de coöperatie.

De Energietuin Assen-Zuid als levend voorbeeld

De interactie met de deelnemers was levendig, met veel interesse in lokaal eigendom. Het tonen van een succesvol voorbeeld zoals de Energietuin Assen-Zuid bleek een krachtig middel om de theoretische discussies tot leven te brengen. Na een informatieve ochtend keerden de deelnemers terug naar het provinciehuis, voor een gezamenlijke lunch, gevolgd door een uitgebreide vraag- en discussieronde. Onderwerpen varieerden van de business case voor een energiecoöperatie tot de rol van de gemeente en de duurzaamheid van zonneparken.

Doorlopende casus

De Werktafel benoemde specifieke onderwerpen voor verdere verkenning en vervolgacties, waaronder een mogelijke masterclass en aandacht voor het kwaliteitsbudget. Deze excursie was niet alleen een waardevolle ervaring voor de deelnemers, maar laat ook zien dat de Energietuin Assen-Zuid als lokaal voorbeeld antwoorden biedt op vraagstukken waar velen mee worstelen in de energietransitie. De Energietuin zal dan ook een doorlopende casus zijn voor het professionele veld.

Meer over deze Energietuin

Vragen? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe