Aanleg Energietuin Assen-Zuid kan starten

5 oktober 2023

Aanleg Energietuin Assen-Zuid kan starten

ondertekening Energietuin Assen Zuid
Jan Hink (voorzitter Bronnen VanOns), Bram Busstra (AsserEnergie) en Albert Zadelhoff (bestuurder Bronnen VanOns)

De aanleg van Energietuin Assen-Zuid kan definitief van start! De financiering is rond en de contracten met de aannemers zijn ondertekend. Eerder dit jaar trad landelijke coöperatie Windunie toe als mede-ontwikkelaar. Hierop is een nieuw projectteam vol energie gestart met de verdere ontwikkeling. Met als resultaat dat de aanleg nu na jaren van voorbereiding kan beginnen.

Blij en trots

Bestuurslid Tom Verloop van AsserEnergie is blij en trots dat het nu echt gaat beginnen: “In 2017 is de gemeente begonnen met het verkennen van de mogelijkheden voor de aanleg van een zonnepark in dit gebied. Vanaf 2019 hebben wij het stokje overgenomen en zijn we met behulp van Bronnen VanOns samen met de omgeving en Natuur en Milieufederatie Drenthe een ontwerp gaan maken voor een Energietuin.”

Drie keer lokaal

Bij de aanleg van Energietuinen speelt drie keer lokaal een belangrijke rol: lokaal opwekken, lokaal verbruik en lokaal economisch voordeel. Met behulp van een crowdfunding actie gaat AsserEnergie straks geld ophalen in de omgeving om haar aandeel te financieren. De omgeving kan dan meeprofiteren van de financiële opbrengsten van de zonne-energie. De levering van de stroom aan de omgeving verloopt straks ook via AsserEnergie.
Meer informatie hierover op www.asserenergie.nl/energietuin-assen-zuid.

Bouwpartners

Loonbedrijf Bouwman uit Noordbroek is half september alvast begonnen met het inrichten van het werkterrein en het opschonen van de sloten. Baas is gestart met de aanleg van de elektriciteitskabels vanaf het onderstation. Eind oktober begint ProfiNRG met de aanleg van het zonnepark. ING Bank financiert de aanleg van de Energietuin. Salix Boomzorg uit Gasteren en Klavertje Vier uit Wapserveen zijn gecontracteerd voor het ecologisch boombeheer en het ecologisch maaibeheer.

Als alles volgens planning verloopt, gaat het zonnepark vanaf juni volgend jaar duurzame stroom produceren voor 6.000 huishoudens.

Meer over deze Energietuin

Contactpersoon Energietuin Assen-Zuid

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe