Beleving

Een plek vol beleving

Een Energietuin is een plek waar jong en oud graag in hun vrije tijd verblijft: een aantrekkelijke plaats voor ontspanning en vermaak. Een Energietuin is zo ontworpen dat deze recreatie stimuleert voor zoveel mogelijke doelgroepen, bijvoorbeeld door de aanleg van wandel of fietspaden, rust- en picknickgelegenheden en uitzichtpunten.

Energiek

Door in de Energietuin te zijn, beleven mensen hoe het opwekken van hernieuwbare energie eruitziet in het landschap en hoe dit samengaat met andere functies, zoals natuur en recreatie. Hierbij worden meerdere zintuigen geprikkeld, zoals voelen, ruiken, horen, zien, proeven.

Een leerzame plek

In een Energietuin worden bezoekers gestimuleerd om te leren, waardoor ze tot nieuwe inzichten en/of gedragsverandering kunnen komen. Dit gebeurt veelal op twee manieren: de inrichting van een Energietuin zorgt ervoor dat het de beleving en bewustwording onder bezoekers stimuleert en de mogelijkheid om hier educatieve activiteiten te organiseren.

Toegankelijk voor iedereen

Het terrein van een Energietuin is overdag vrij toegankelijk voor bezoekers. Voor minder-validen of mensen met een beperking zijn voldoende voorzieningen aangebracht om (een deel van) de Energietuin te bezoeken en te ervaren. Sommige delen van het terrein kunnen overdag wel afgesloten zijn, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen. De Energietuin heeft een minimale omvang van 5 hectares.

Bekijk de definitie van Energietuinen