Raad van Inspiratie trapt energiek af

8 juni 2021

Raad van Inspiratie trapt energiek af

Vijf bekende namen uit de energietransitie gaan meehelpen met adviezen en inspiratie om het initiatief Energietuinen van de Natuur en Milieufederaties groter te maken. Eind april vond de aftrap plaats met Amelie Veenstra, Caro Agterberg, Erik Mol, Jeroen Everaert en Wim Sinke, de leden van de Inspiratieraad. Ze maakten kennis met elkaar en het team van Energietuinen Nederland. Ook kregen ze een korte introductie over de drie pilots van Energietuinen. De eerste sessie bruiste al meteen van goede ideeën en energie.

Yes, please

De leden zijn vanuit verschillende disciplines actief binnen de energietransitie. Tijdens de aftrap-sessie lichten ze toe wat ze hier belangrijk bij vinden. Jeroen Everaert, oprichter van conceptontwikkelaar The Mothership, gelooft dat als je het goed doet, je mensen nieuwsgierig kunt maken en naar een zonnepark toe kunt lokken en de weerstand die er soms is, kunt verkleinen tot ‘yes, please in my backyard’. Amelie Veenstra, directeur Beleid bij Holland Solar, ziet dat Energietuinen, die met betrokkenheid van lokale partijen en burgers vorm krijgen, kunnen bijdragen aan de acceptatie van zonneparken in het landschap. Vormgever en ‘Energy meets the Arts’ winnaar Caro Agterberg brengt in dat je pas voor innovatieve ideeën kunt zorgen, als kunstenaars, architecten of vormgevers direct bij aanvang van een project betrokken zijn.

Solarpark de Kwekerij (Hengelo)

Maatschappelijk functies

Erik Mol van de gemeente Bronckhorst, is een van de geestelijke vaders van Solarpark de Kwekerij. Hij vindt het jammer dat deze aanpak nog weinig navolging heeft gehad. Hij is daarom blij dat een initiatief als Energietuinen daar verandering in brengt. Ook Wim Sinke, hoofdonderzoeker bij TNO en hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het belangrijk dat zonneprojecten zich niet alleen richten op het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Ze zouden ook een positieve bijdrage moeten leveren aan andere grote maatschappelijke uitdagingen.

Advies en inspiratie

De Raad van Inspiratie komt enkele keren per jaar bijeen om in een informele setting het Energietuinen projectteam gevraagd én ongevraagd advies en inspiratie te geven. De leden van de Raad nemen zitting op persoonlijke titel en hun deelname is onbezoldigd.

Lees meer over de Raad van Inspiratie