Parkmeubilair van de toekomst getest bij Yuverta vmbo Montfoort

19 september 2022

Parkmeubilair van de toekomst getest bij Yuverta vmbo Montfoort

Hoe hufterproof is het parkmeubilair van de toekomst? In september test Energietuinen Nederland de eerste prototypes van het duurzaam ontworpen meubilair op een speciale plek. Leerlingen van Yuverta vmbo Montfoort krijgen de primeur om de meubels uit te proberen.

Het meubilair is ontworpen door Isa Dawie, als afstudeerdopdracht voor zijn studie Engineering. Hij werd getriggerd door de vraag om parkmeubilair te ontwikkelen voor Energietuinen, waar de opwek van duurzame energie wordt gecombineerd met natuur, recreatie en educatie. Op dit moment zijn er vier Energietuinen in ontwikkeling, waarvan er een vlakbij de Montfoortse school in Mastwijk komt.

Stoel én tafel

Designer en oud-student Isa Dawie vertaalde de opdracht naar een modulair meubelstuk, waarbij onderdelen en functies onderling uitwisselbaar zijn. Je kunt erop zitten of als tafel gebruiken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook op klimmen. Hoe leerlingen van Yuverta erop gaan reageren, is nog afwachten. Isa Dawie: “Het is spannend om te zien hoe ze het gaan gebruiken. Ik ben ook benieuwd of de maat past bij deze jonge doelgroep en of het nodig is om het meubilair weerbaarder te maken tegen vandalisme en weersinvloeden.”

Nieuwe kijk

Energietuinen wil met eigen parkmeubilair laten zien hoe fijn duurzaam gemaakte materialen zijn en een extra belevenis toevoegen aan de Energietuin. In een Energietuin zie je niet alleen maar rijen zonnepanelen. Je kunt er wandelen, relaxen, spelen en leren, maar bovenal: beleven. Dat vraagt om een nieuwe kijk op parkmeubilair. Niet de standaard zitbanken en picknicktafels, maar meubelelementen die uitnodigen om de omgeving anders te ervaren.

Meer in het vat

Het buitenmeubilair is geen massaproductie, maar kenmerkt zich juist door een kleinschalige, groene insteek. Bij voldoende enthousiasme kunnen leerlingen van Yuverta mogelijk een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van het meubilair. De samenwerking tussen Energietuinen Nederland en Yuverta wordt de komende tijd nader verkend. “Heel mooi dat we betrokken zijn bij het testen van dit duurzame meubilair. Onze leerlingen werken veel aan échte opdrachten en het zou leuk zijn als ze ook aan de verdere ontwikkeling van dit meubilair een mooie bijdrage kunnen leveren”, licht Yuverta toe.

Energietuinen in beeld bij lokale media

Het zonnepark in Montfoort en het modulaire meubelstuk van Isa Dawie krijgt ook aandacht van RTV Utrecht. Luister hier ook naar Geert Ritsema van de Natuur en Milieufederatie Utrecht die op Radio M Utrecht nader uitleg geeft over de Energietuin(en) en deelt wat de toekomstplannen zijn.

Ga hier naar het artikel op rtvutrecht.nl