Energietuinen trekt Europese aandacht

31 mei 2022

Energietuinen trekt Europese aandacht

veldbezoek Energietuin Assen-Zuid
Veldbezoek van lokale betrokkenen aan de locatie waar Energietuin Assen-Zuid gerealiseerd wordt.

Energietuinen Nederland is door het Europese project COME RES gekozen als ‘best practice’. Daarmee wordt het concept Energietuinen als een van de goede voorbeelden voor het realiseren van sociale, economische of ecologische meerwaarde bij hernieuwbare energie onder de aandacht gebracht in alle negen Europese landen die meedoen aan het project.

Duitse belangstelling

Stakeholders uit de Duitse regio Thüringen hebben al hun interesse in het concept Energietuinen laten weten. De Technische Universiteit Eindhoven, die vanuit Nederland deelneemt aan COME RES, gaan voor hen in samenwerking met Energietuinen Nederland een leertraject uitwerken. Hiermee krijgen de stakeholders uit Thüringen handvatten om Energietuinen in die regio op te zetten.

Energy gardens

Eerder heeft Energietuinen Nederland al een online presentatie verzorgd voor de Spaanse deelnemers van het COME RES project. Kortom: het concept Energietuinen, ofwel ‘Energy gardens’, trekt in verschillende Europese landen de aandacht.

Over COM RES

COME RES is een Horizon 2020-project dat tot doel heeft het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitssector te vergroten. Hierbij gaat het niet alleen over de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. Bij de energietransitie is er ook een verschuiving gaande van een traditionele top-down distributie naar lokale energienetwerken. Elektriciteit zal niet meer enkel worden opgewekt in grote energiecentrales en getransporteerd naar de eindgebruiker. Juist lokale energienetwerken hebben een enorm potentieel in het toekomstige energiesysteem. Het ondersteunen van deze hernieuwbare energiegemeenschappen is de focus van het EU Horizon 2020 project COME RES.

Meer weten over COME-RES: bezoek de website