In 2019 startte het project Energietuinen. In vijf gemeenten ontpopten vijf pilots waar buurtbewoners, energiecoöperaties en ontwikkelaars samen aan de slag gingen om hun droom te realiseren: schone stroom in een mooie, natuurrijke omgeving op de plek waar anders een lelijk bedrijventerrein zou verrijzen dat niets doet voor mens en milieu.
Met Expeditie Energietuinen blikken we terug op vijf jaar pionieren. Waar begonnen we, wat hebben we geleerd, en waar staan we nu? Maar we kijken ook vooruit, waar willen we naartoe en hoe krijgen we dat voor elkaar?
Kom naar Expeditie Energietuinen en leer alles over de hobbelige weg die we daarvoor aflegden. We nemen niet alleen een kijkje achter de schermen, we trekken er ook samen op uit naar een van de twee Energietuinen.
Programma
- 10.30 – 11.00 uur Welkom met koffie & thee
- 11.00 – 12.15 uur Start programma
- 12.15 – 13.00 uur Lunch
- 13.00 – 14.30 uur Groep 1: excursie Energietuin Assen-Zuid
Groep 2: keuze uit 2 verdiepingssessie
- Verdiepingssessie 1: Landschap en natuur
Met de energietransitie vormgeven aan 21e eeuwse cultuurlandschappen
door Dirk Oudes, docent landschapsarchitectuur WUR
Zonneparken en windparken veranderen onmiskenbaar het landschap. Hoe geven we vorm aan toekomstige landschappen die gewaardeerd worden en waarmee ook de klimaatdoelen worden gehaald?
Zonneparken en hun effect op de ecologie
door Karen Krijgsveld, senior onderzoeker WUR
De WUR staat aan de basis van het Ecocertified label, een instrument om de ecologische effecten van de aanleg van een zonnepark te beoordelen. Onderzoekers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar deze effecten. Karen Krijgsveld geeft een toelichting op de resultaten.
- Verdiepingssessie 2: Kunst en beleving
De ruimtelijke beleving van een zonnepark
door Jeroen Everaert, creatief directeur Mothership
We kennen zonneparken eigenlijk alleen als een monotoon, bijna industrieel landschap. Door in de ontwerpfase al na te denken over de inrichting kunnen boeiende landschappen ontstaan. Jeroen Everaerts van Mothership en lid van de Raad van Inspiratie toont hoe het ook kan.
Kunst in de Energietuin Assen Zuid
door Bouke Groen, autonoom kunstenaar
De Energietuin in Assen Zuid kent een uniek, multifunctionele inrichting. Kunst in de openbare ruimte hoort daar ook bij. Bouke Groen heeft de opdracht gekregen voor een schetsontwerp voor dit kunstwerk. Hij vertelt erover in deze deelsessie.
- 14.30 – 16.00 uur Groep 2: excursie Energietuin Assen-Zuid
Groep 1: keuze uit 2 workshops
- Workshop 1: Ontwerp een Energietuin
door Merel Enserink, Landschapsarchitect WUR
Merel Enserink is landschapsarchitect en onderzoeker bij Wageningen University & Research. Zij heeft onderzoek gedaan naar de participatieve ontwerptrajecten van Energietuinen. Je hoort niet alleen van haar wat ze in de praktijk heeft gezien, je gaat het ook zelf ervaren: het gezamenlijk ontwerpen van een Energietuin.
- Workshop 2: Het economische verhaal
door Eelco Bots, Projectdirecteur Windunie
Leuk hoor die Energietuinen maar financieel volstrekt onhaalbaar. Dat horen we regelmatig. Energietuin Assen-Zuid is het bewijs dat het kan. Samen met Eelco Bots van Windunie brengen we in beeld hoe het wel kan en in welke situaties Energietuinen bijdragen aan de oplossing.
- 16.00 – 17.00 uur Afsluiting programma met aansluitende borrel